Home Cursussen Blog Wie ben ik Links
Laura Stoop - Kunstfilosofie

Als u zich verder wilt verdiepen in de kunstfilosofie, kunt u deelnemen aan cursussen die gegeven worden door Laura Stoop. In het voorjaar van 2011 start de inleidende cursus:

Het Schone en het Sublieme


Drie middagen Inleiding in de Kunstfilosofie door Laura Stoop, Master Cultuurwetenschappen.

Wanneer?

(definitief)
Deze cursus bestaat uit drie dinsdagmiddagen in mei 2011 van 14.00-16.00 uur, met een pauze. Koffie, thee en koekjes inbegrepen.

Dinsdag 10 mei 2011, 14.00-16.00 uur
Dinsdag 17 mei 2011, 14.00-16.00 uur
Dinsdag 24 mei 2011, 14.00-16.00 uur

Voor wie?


Deze cursus is geschikt voor iedereen die van kunst houdt en hier graag over nadenkt. Dit is een inleidende cursus, dus er is geen voorkennis vereist.

Er is genoeg ruimte voor individuele inbreng.

Inhoud


Schoonheid en het schone zijn onderwerpen waar in het dagelijks leven veel over gesproken wordt. Iedereen doet wel eens uitspraken als 'wat heb je een mooie jurk aan', of 'het is daar erg mooi' en 'dit liedje vind ik het mooist'. Voor het lelijke geldt hetzelfde, maar met de esthetische categorie het sublieme is het anders gesteld. Als dit woord al gebezigd wordt in het dagelijkse leven, dan is het meestal als de overtreffende trap van iets schoons, of iets lekkers. Hierbij denk ik aan uitspraken als 'dat schilderij vind ik prachtig, het is gewoonweg subliem' en 'wilt u nog een glas van deze sublieme wijn?' In deze voorbeelden is het sublieme geen zelfstandige kwaliteit. Het sublieme is dan de overtreffende trap van het schone. In de esthetica is het sublieme echter een zelfstandige categorie naast het schone. Het sublieme is een sterke esthetische ervaring die opgeroepen wordt door grootse en beangstigende dingen. Het is bij het sublieme echter zo dat het gevaar niet te dicht bij komt. In deze cursus zullen we onderzoeken hoe kunstfilosofie en begrippen als mooi, lelijk en ook subliem ons behulpzaam kunnen zijn bij het kijken naar kunst.

Middag 1.


Aan de hand van voorbeelden uit verschillende kunstvormen komen de begrippen mooi en lelijk aan bod. We bekijken hoe deze begrippen door de loop van de cultuurgeschiedenis zijn gehanteerd en hoe ze ons kunnen helpen bij het kijken naar kunst.

Middag 2.


Op de tweede middag staat het sublieme centraal. Wat houdt dit begrip in? Wat heeft het sublieme te maken met angst en het verschrikkelijke? Hoe verhoudt het zich tot het schone en het lelijke? Wat was gedurende de geschiedenis subliem en hoe kan dit begrip vandaag ingezet worden bij de beschouwing van kunst.

Middag 3.


Op de laatste cursusmiddag wordt iets meer inzet verwacht van de cursisten. We gaan proberen het geleerde over het schone, het lelijke en het sublieme zelf toe te passen in de beschouwing van concrete kunstvoorwerpen.

Waar?

arkvanoost (6K)

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen
Tel.024-323 22 27

Er is gratis parkeergelegenheid.

Plan hier uw route naar de Ark van Oost.

Inschrijven


U kunt zich aanmelden voor de cursus door een email te schrijven naar contact@laurastoop.nl.
Aanmelden kan ook telefonisch (06-41 91 9595).

Kosten?


De kosten voor een cursus van drie middagen bedragen Euro 59,-
Bij deelname aan een of twee middagen: Euro 22,- per middag.

Cursusgeld a.u.b.voldoen voor 28 april 2011. Overschrijven op bankrekening ABN-AMRO 42.03.18.747, t.n.v. L.R. Stoop, te Beek-Ubbergen.
 

 

Laura Stoop
contact@laurastoop.nl
Tel: 06-41 91 95 95